Pages

Friday, June 29, 2012

Sudah Tamat Belajar


Assalamualaikum..

Alhamdullilah bersua kita kembali. Walaupun lama-lama sekali menjengah ke sini tapi tak sangka juga ada juga followers. Walaupun sikit ja tapi ok lah tu sekurang2nya adaa. Kau ada? Hehe ayat tak bleh blah kan. So apa pula topik kali ini. Sebenarnya ada dua cerita penulis nak kongsikan di sini. Satu ialah business trip penulis ke Ho Chi Minh, Vietnam baru-baru ini (13-16/6/2012) dan satu lagi ialah cerita penulis yang baru sahaja menamatkan pengajian master penulis juga baru-baru ini iaitu 25/6/2012. So nak mulakan yang mana satu? Memandangkan penulisan di blog lebih ceria dan menceritakan 1001 cerita jika disertai dengan gambar2 dan juga memandangkan penulis sampai kini tak sempat membelek lagi gambar semasa trip ke Vietnam tempoh hari (di FB pun tak upload lagi) so penulis memilih untuk menceritakan tentang pengajian penulis yang dah tamat itu dan apa perancangan penulis selepas ini. Boleh kan? heheSebetulnya pengajian penulis boleh tamat seawal 30 Mei lagi. Tapi penulis disertai seangkatan rakan seperjuangan terpaksa memilih medium 'in complete' iaitu keadaan di mana pihak kolej melanjutkan tarikh penghantaran master projek itu selama sebulan lagi iaitu sehingga ke 25 Jun (tak cukup sebulan pun kan? isk3). Itu adalah antara ketetapan dan peraturan sedia ada yang boleh dimanfaatkan oleh kita. Kenapa penulis lanjutkan tempoh penghantaran? Jangan ceritalah kalau bukan kerana kekangan masa, kesibukan dengan bisnes, analisis data reponden yang lambat diterima, tak cekap menggunakan SPSS (Statistik Package for Social Science) dan paling ketara - Malas hehe.

Penulisan akademik sangatlah berbeza dengan penulisan santai seperti apa yang kita tulis di FB atau Blog. Setiap penulisan harus dipernampakkan sebagai akademik beserta dengan sumber2nya. Sementelah lagi kajian penulis ialah kajian kuantitatif iaitu melibatkan analisis data yang melibatkan key in data dan dianalis secara kuantitatif - pendek kata melibatkan angka2 matematik seperti min, mod, median, frekuensi. Arghhh satu perkara yang penulis sangat trauma dari dulu iaitu - matematik. Maybe penulis ialah orang yang lebih menggunakan otak kanan (pembacaan) berbanding mereka yang menggunakan otak kiri (pengiraan). Isteri penulis ialah orang yang menggunakan otak kiri. Tiap kali dia cuba guna otak kanan mulalah dia rasa nak terlena lah, nak pitam lah haha. Tapi kira ok lah kan bak kata Dato Dr Fadzilah Kamsah - saling melengkapi.

Penulis lebih prefer kajian kualitatif iaitu kajian yang 'kurang' melibatkan angka2. Lebih kepada huraian deskriptif hasil dari bacaan, analisis dokumen, temubual, pemerhatian dan juga soal selidik. Hasrat penulis ini tidak tercapai dek kerana supervisor penulis ketika itu ialah pakar SPSS dan ada menerbitkan buku beliau sendiri mengenai kaedah kajian kuantitatif. Awal lagi beliau katakan kepada penulis - buat kajian kualitatif macam tak buat kajian lah. Hehe terkedu penulis dibuatnya tanpa mampu berkata apa2. So diteruskan juga lah walaupun terpaksa sehingga dua semester lamanya menyiapkan master projek itu. Bukan sebab supervisor kerana beliau sentiasa guide penulis. Ia adalah kerana sebab penulis sendiri sebenarnya. Di akhirnya penulis boleh la juga menguasai kaedah kuantitatif itu dan rasa sedikit seronok pun ada. Tapi diberi pilihan penulis tetap mahukan kaedah kualitatif juga hehe.Perancangan penulis seterusnya? Tanpa menoleh ke belakang lagi penulis dalam proses menyediakan proposal PHD. Wahh. Semestinya penulis akan memilih supervisor yang mahukan atau boleh kompromi kaedah kualitatif. Awal lagi penulis menyediakan tajuk yang meng'valid'kan kaedah yang penulis mahukan itu. Bidang kajian PHD penulis? Semestinya Sains Politik. Senarai Profesor Politik UUM pun penulis dah senaraikan sebagai supervisor. Berkenaan tajuk spesifik rasanya penulis akan ceritakan nanti dalam ruangan yang lain insyaallah.

So kini penulis hanya menunggu result keseluruhan release yang dijangka paling lewat pun 12/7 ini. Sementara itu proposal PHD harus disediakan kerana hasrat penulis ialah nak terus submit PHD application sejurus result keluar nanti. Proposal pula bukan sesuatu yang agak mudah. Selain supervisor yang mana nak dipilih kita harus menyediakan cadangan kajian (proposal) iaitu kenapa kita nak pilih tajuk itu, apa masalah yang nak dicari dan diselesaikan dari kajian itu, adakah kajian kita adalah kajian yang baru dan belum pernah dibuat, apa sumbangan kajian kita. Semua itu perlu kita sediakan bersama sokongan2 dari kajian berkaitan terdahulu dan kaedah metodologi kajian kita nak buat nanti. Di hantar beserta form PHD. Kalau dah diterima nanti proposal kita itu perlu dipertahankan sekali lagi dalam sesi defend proposal di hadapan barisan profesor2 panel yang lain pula iaitu dalam jangka masa setahun pengajian PHD kita.

Selain itu sumber pembiayaan pengajian PHD perlu juga dicari ketika ini. Kira2 hampir RM20,000 juga kosnya. Pengajian master penulis pula hampir RM10,000 yag penulis biayai melalui potongan KWSP penulis. Sengaja malas mahu pinjam PTPTN lagi walaupun penulis ada juga apply dah dah diluluskan pun RM16,000. Hutang PTPTN dengree pun tak habis bayar lagi hehe. Orang selalu berkata "tak bekerja lagi dah tanggung hutang" Ini sebenarnya pelaburan terbesar dalam hidup yang tak terdpat dalam mana2 pelaburan seumpama. Dengan degree itu penulis dapat pekerjaan sebagai pegawai bank (Bank Rakyat). Hasil dari caruman majikan kepada KWSP di samping bonus lumayan bank ketika itu simpanan KWSP penulis cukup untuk membiayai pengajian master penulis. Dan jumlah itu juga cukup untuk 4 semester seterusnya pengajian PHD penulis nanti. Kerana itu penulis memikirkan alternatif pembiayaan PHD penulis nanti sebagai back up.

Sebenarnya di Malaysia kita perlu bersyukur kerana ada pelbagai pilihan pembiayaan dan tajaan bagi pengajian tinggi. Kementerian Pengajian Tinggi under pakej MyPhd ada menyediakan tajaan (tak perlu bayar balik beb) bagi pelajar2 post graduate (masa buat master dulu tak ada lagi tajaan ini). Kelayakan terbuka kepada semua yang memohon. Ada juga bidang2 tertentu disenaraikan tapi dengarnya ketika ini kerana kuota tak penuh lagi apa saja bidang boleh memohon dan hampir kesemua yang memohon diluluskan. Jumlahnya agak lumayan. Selain daripada pembiayaan keseluruhan yuran, pembiyaan juga diberi kepada elaun bantuan jurnal, tesis dan viva. Dan apa yang lebih menakjubkan pelajar2 juga diberi elaun sara hidup (duit poket) RM2300 sebulan! Menarik kan? Terima kasih kerajaan Malaysia.

Selain itu PTPTN juga menyediakan pinjaman pelajaran (PHD) RM26,000 setahun, Kerajaan Negeri Kedah juga ada menyediakan pinjaman pelajaran kepada pelajar anak negeri sebanyak RM8000 setahun. Juga pelbagai lagi tajaan dari badan2 korporat. Pendek kata tepuk dada tanya selera kan?

Konvokesyen master 6/10 ni. Tapi tak penah excited sangat. Excited lagi nak tunggu result akhir ni keluar dan apply PHD hehe.

 Ok sehingga berjumpa lagi ya..0 comments:

Post a Comment